Київська обл. м.Вишгород, вул. Шкільна 58.   
ЗАМОВИТИ ЕКСКУРСІЮ



головна   /  ДЛЯ ВІДВІДУВАЧІВ   /  НОВИНИ   /  Кулінарні традиції кожного народу – то дещо більше, ніж просто страви /

Кулінарні традиції кожного народу – то дещо більше, ніж просто страви


Кулінарні традиції кожного народу – то дещо більше, ніж просто страви. То – величезний етнокультурний пласт, який своїми коренями сягає в неймовірну глибину, до тих витоків, де поруч з піснями й обрядами, особливостями одягу й мови формувався генетичний код нації.
Цілком логічно і закономірно, що кулінарні шедеври, які стали, по суті, візитівками націй, входять до списків нематеріальної культурної спадщини тих чи інших країн та світу.
Проєкт "Гастроспадщина України" складається з трьох частин. Зокрема, вебресурсу, гастрономічної мапи та гастроенциклопедії, в яких представлені історичні гастрономічні маршрути, рецепти страв відомих особистостей України, локальні гастрофестивалі, унікальні архітектурні об’єкти, історичні пам’ятки, інфраструктурні об’єкти та готельно-ресторанні комплекси.
"Мета проєкту – відкрити світу надзвичайно багату та різноманітну кулінарну історію України, познайомити іноземних туристів із унікальними рецептурами приготування традиційних національних страв у різних регіонах країни", - розповіла очільниця УЦКД та керівник проєкту,,Гастроспадщина України» Ірина Френкель.
Литовченко Владлена Володимирівна (директор, кандидат історичних наук)  була рада стати учасником й спікером підсумкової конференції ,,ДОСЛІДЖЕННЯ ГАСТРОСПАДЩИНИ УКРАЇНИ: ТРАДИЦІЙ ГОСТИННОСТІ ТА КУЛЬТУРИ ПРИГОТУВАННЯ СТРАВ» у онлайн та офлайн режимі,яку підтримали більш ніж 100 учасників з різних регіонів України та іноземних держав.
Зірковий спікер-відомий журналіст,блогер,шеф-кухар Костянтин Грубич.
У подальшій своїй діяльності планую реалізувати проєкт,,Гастроспадщина Київщини» й створити гастромаршрути регіоном,а також ініціювати проведення низки гастрофестивалей,що у подальшому може активізувати туристичні потоки та стати одним з економічних маркерів розвитку Київщини.
Довідка:під егідою ЮНЕСКО перебувають узбецький і таджицький плов (внесені у 2016 році), вірменський лаваш (2016р.), азербайджанська долма (2017р.), хорватські пряники (2010р.), корейські кімчі (2013р.), неаполітанська піца (2017р.), мексиканська традиційна кухня (2010р.), японська кухня (2013р.) і багато іншого.
Є приклади спільних гастромінацій, які внесені до Репрезентативного списку НКС людства ЮНЕСКО. Одна з них - Середземноморська кухня, яку ЮНЕСКО оголосила культурною спадщиною, а також найкориснішою для здоров’я. Середземноморська кухня складається з системи харчування кількох країн: Греції, Іспанії, Італії та Марокко. Її можна назвати скоріше культурою харчування, комплексом принципів і звичок. Наприклад вона передбачає вживання малої кількості м’яса, натомість у раціоні має бути більше свіжих овочів і фруктів, а ще - червоне вино і обов’язково оливкова олія. Все це має поєднуватися з активним способом життя. При цьому ЮНЕСКО захищає не тільки саму середземноморську систему харчування, а й пов’язану з нею культуру - фестивалі збору врожаю, традиційні способи риболовлі, застілля і свята.
Нещодавно– з 7 жовтня 2020 року кулінарна складова національного переліку поповнилась. Експертна рада з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України внесла елемент «Культура приготування українського борщу» до Національного переліку елементів НКС.
Ініціював цю справу кулінарний експерт, шеф-кухар і телеведучий Євген Клопотенко. Від ініціативи до її втілення пройшло півтора року. Євген створив громадську організацію «Інститут культури України» й відправив свою команду в «борщову експедицію» для збирання родинних рецептів з усіх куточків країни. Паралельно він здійснив 12-етапну підготовчу роботу зі збору та затвердження документації.
Таким чином, уперше до Національного переліку включено загальноукраїнський елемент, а не регіональний. Хоча безумовно, свої відмінності у приготуванні цієї страви є в усіх регіонах.
Тепер ми на порозі наступного етапу – підготовки номінаційного досьє українського борщу до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. І це підтримує Міністерство культури та інформаційної політики, адже український борщ – одна з найунікальніших страв у світі й культура його приготування має всі підстави потрапити до цього списку.