ЗАМОВИТИ ЕКСКУРСІЮ
Київська обл. м.Вишгород, вул. Шкільна 58.   



головна   /  НОВИНИ   /  24 травня - день слов’янської писемності і культури та день пам'яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія /

24 травня - день слов’янської писемності і культури та день пам'яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія


24.05.2021
24 травня – день пам'яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія.Також у цей день відзначають День слов’янської писемності і культури 📜
Брати Кирило та Мефодій були просвітителями та проповідниками християнства. Народились в грецьких Салоніках (Солунь). Перекладали слов’янською богослужебні книги, самі писали оригінальні твори, проповідували православ’я, відкривали при церквах школи, вчили учнів. Вони упорядкували слов’янський алфавіт і переклали на церковнослов’янську (староболгарську) мову Євангеліє. На початок 11-го століття в Київській Русі були дві системи письма – кирилиця та глаголиця.
Автором глаголиці називають Кирила. Її літери пов’язані здебільшого з грецьким алфавітом. Пізніше глаголиця стала основою для кирилиці, з якої постали алфавіти багатьох слов’янських народів. За однією з версій, до Київської Русі кирилиця прийшла з Болгарії після прийняття християнства у 988 році.
За внесок святих Кирила і Мефодія в культуру Європи Папа Іван Павло II у 1980 році оголосив їх покровителями Старого континенту.
На фото – пам'ятник княгині Ользі, святому апостолу Андрію Первозваному та просвітителям Кирилу і Мефодію розташований на Михайлівський площі столиці поруч із Михайлівським Золотоверхим собором.
Новини Вишгородського Історико-культурного Заповідника