ЗАМОВИТИ ЕКСКУРСІЮ
Київська обл. м.Вишгород, вул. Шкільна 58.   



головна   /  НОВИНИ   /  До 90-річчя Київщини КЗ КОР,,Вишгородський історико-культурний заповідник» та з нагоди відкриття туристичного сезону-2022 /

До 90-річчя Київщини КЗ КОР,,Вишгородський історико-культурний заповідник» та з нагоди відкриття туристичного сезону-2022


23.02.2022
До 90-річчя Київщини КЗ КОР,,Вишгородський історико-культурний заповідник» та з нагоди відкриття туристичного сезону-2022 презентуємо наступні новітні туристичні маршрути історичною Вишгородщиною.
 
1. Бортництво Полісся -найдавніша традиція бджолярства.
Розповідь про один з найдавніших промислів України – стародавню форму бджільництва – бортництво- на основі колекції стародавніх бортей та бортного приладдя з експозиції музеїв Вишгородського історико-культурного заповідника.
Пішохідна екскурсія експозицією Вишгородського історико-культурного заповідника тривалістю 45 хвилин.
2. Київське Полісся: побут, ремесло, традиції.
Подорож у світ традиційного побуту мешканців Київщини. Як жили й чим займалися, у що вірили та про що мріяли у старовину жителі Вишгороду та його околиць. Як вони сприймали себе частиною дивовижного світу українського Полісся.
Пішохідна екскурсія експозицією Вишгородського історико-культурного заповідника тривалістю 45 хвилин.
3. Вишгород: від княжої фортеці до міста крізь віки.
Захоплююча подорож історичними етапами Вишгорода від часів Давньої Русі до сьогодення. Давні вулиці, ремісничі майстерні, садиби простих й заможних вишгородців, торговельні майдани, замки та церкви – все це не зникло вщент. Сучасне місто побудовано на пластах історії, які й зараз містить у собі багато таємниць та легенд.
Пішохідна екскурсія територією Вишгородського історико-культурного заповідника тривалістю 45 хвилин.
4. Духовним шляхом Вишгородщини.
Храм-усипальниця перших святих страстотерпців на Русі – князів Бориса і Гліба, місце першого зберігання найшановнішої у православ’ї ікони Божої Матері (Вишгородської), перша згадка про диво у Давньої Русі, пов’язане з іменем святого Миколи Чудотворця – це Вишгород – один з найвизначних центрів православної духовності за часи Давньої Русі.
Пішохідна екскурсія територією Вишгородського історико-культурного заповідника тривалістю 1 година.
5. Чумацькими шляхами Вишгородщини.
Вишгород виник на перехресті багатьох шляхів, що пов’язували між собою різні віддалені кутки української землі від часів перших князів й до сьогодення. Мешканці Вишгороду та його околиць з давніх давен мандрували чумацькими шляхами по всій Україні. Згадки про це залишилися у спогадах, піснях та назвах, що дійшли до нашого часу.
Пішохідна екскурсія територією Вишгородського історико-культурного заповідника тривалістю 1 година.
6. Гончарне коло Вишгородщини. Подорож давньоруським посадом.
За часи Давньої Русі місто Вишгород був одним з найпотужніших центрів гончарства у Східній Європі. Великий гончарний посад – квартал ремісників під горою, на якій був розташований княжий терем та храм перших святих Бориса і Гліба – це найвідоміших осередків ремісництва у всій Русі. Продукція вишгородських гончарів сплавлялася річкою Монашкою до Дніпра і йшла на ринки Києва, а звідти розходилася всією Європою. Зразки давньоруської кераміки можна було зустріти й у спекотному кримському Херсонесі й у холодній скандинавській Бірці.
Пішохідна екскурсія територією та експозицією Вишгородського історико-культурного заповідника тривалістю 45 хвилин.
7. Вишгород надихає митців.
Мальовничі ландшафти Вишгорода разом з його давньою історією протягом століть надихали художників та поетів на створення шедеврів, що увійшли у скарбницю української та світової культури. Тарас Шевченко у поемі «Чернець» згадує Вишгород разом з Межигір’ям.
Пішохідна екскурсія територією та Вишгородського історико-культурного заповідника та міста Вишгорода тривалістю 45 хвилин.
8. «Ольжин град» - Вишгород княжої доби.
Під асфальтом сучасного міста лежить давній Вишгород – резиденція київських князів, духовний центр православного світу, ремісничий осередок. Історія міста пов’язана з іменами княгині Ольги, князя Володимира, Ярослава Мудрого, Володимира Мономаха…Все це майже тисячу років приховано під землею й залишилося до нашого часу у вигляді пам’яток історії, музейних зібрань, спогад, легенд та результатів досліджень науковців.
Пішохідна екскурсія територією Вишгородського історико-культурного заповідника тривалістю 1 година.
9. Затоплені села Київського Полісся.
У 1966 році разом з будівництвом Київської ГЕС було створено Київське водосховище – одне з 5 водосховищ дніпровського каскаду рукотворних морів, що навічно змінили обличчя української Наддніпрянщини. Мільйони квадратних кілометрів, сотні сіл, тисячі пам’яток історії та археології опинилися під водою. Для десятків тисяч мешканців Вишгородщини ці події стали переламним моментом їхньої долі. Зараз спогади, документи, фото та особисті речі учасників подій розповідають про цю трагічну сторінку історії України.
Пішохідна екскурсія територією та експозицією Вишгородського історико-культурного заповідника тривалістю 45 хвилин.
10. «Вишгородські» ворота Києва.
Місто Вишгород виникло на перетині шляхів, які вели до Києва. За часи Давньої Русі тут, через дніпровський перевіз, проходив шлях від Києва на Чернігів. Перше, що бачили мандрівники, які йшли човнами по Дніпру, знаменитим «Шляхом з варяг у греки», коли підходили до Києва – сяйні купола храму святих Бориса і Гліба, який височів на дніпровських кручах, вказуючи напрямок на Київ. За часи Речі Посполитої тут функціонувала митниця й товари з Лівобережжя йшли до Києва через Вишгород.
Пішохідна та автобусна екскурсія Києвом та територією та експозицією Вишгородського історико-культурного заповідника тривалістю 2 години.
11. ,,Історичними шляхами Вишгорода»- подорож історичними ландшафтами Вишгорода.
Вишгородські історичні ландшафти є пам’яткою природи національного значення. Мало у якому місці зійшлися разом і величезні кручі, і глибокі яри, і незаймані лісові хащі, і річка Дніпро, і море… Цікавим є той факт, що ці ландшафти дійшли до нас у майже незмінному вигляді від часів Давньої Русі. Вже понад тисячу років вони є природними підмостками на яких відбувалися драматичні події української історії.
Пішохідна екскурсія територією Вишгородського історико-культурного заповідника тривалістю 1 година.
 
Замовити екскурсію та майстер-класи можна за попереднім записом за телефонами:
04596-52-859
04596-53-532
04596-25-315
38050-712-58-74
 
Більше інформації на сайті : https://vikz.org.ua/