ЗАМОВИТИ ЕКСКУРСІЮ
Київська обл. м.Вишгород, вул. Шкільна 58.   



головна   /  НОВИНИ   /  15 травня – день святих Бориса і Гліба, покровителів Вишгорода /

15 травня – день святих Бориса і Гліба, покровителів Вишгорода


15.05.2021
15 травня – день святих Бориса і Гліба, покровителів Вишгорода.
Борис і Гліб – молодші сини князя Володимира Святославича. Вони – одні з перших святих, яких церква канонізувала на Київській Русі.
За літописом, після смерті їхнього батька Володимира Святославича в 1015 році їх вбив старший брат Святополк. Борис загинув на річці Альті 24 липня, а Гліб – 5 вересня біля Смоленська. Після чотирьохрічної війни Святополка переміг його молодший брат Ярослав Мудрий. Очевидно, саме за Ярослава й була перша спроба канонізації святих братів. Тоді ж почали складати перші оповіді про їхню загибель.
В часи Ярослава й виник культ святих Бориса і Гліба у Вишгороді. Саме тут їх поховали. Мощі Бориса і Гліба перенесли до нового храму у Вишгороді сини Ярослава у 1072 році. Саме 1072 рік деякі дослідники вважають часом остаточної канонізації братів.
Спершу Бориса і Гліба шанували як цілителів. Згодом вони стають заступниками всіх руських князів як їхні святі родичі. Також Борис і Гліб – помічники у битвах, їхнім ім'ям закликають до єдності, до припинення міжусобних воєн.
У Вишгороді зараз стоїть храм Святих Бориса і Гліба, збудований у 19-му столітті. На жаль, давніший храм не зберігся. Також у місті стоїть пам’ятник святим, відкритий у 2011 році.
Колись говорили: “На Бориса і Гліба встигни посіяти хліба”. Вважали, що в цей день починають співати солов’ї. У народі здавна цей день називали Солов’їним. Казали, хто перший вранці почує на Бориса і Гліба солов’їний спів – буде щасливим весь рік.
Є чимало народних прикмет, пов’язаних із цим днем:
▪️Якщо соловей весь день голосно співає, то це означає, що він проводжає весну, і пора зустрічати літо.
▪️Ясний захід сонця в день Бориса і Гліба – літо буде теж ясним і без опадів.
▪️Спостерігали за зозулею. Якщо вона сиділа ближче до верхівки дерева, то ярові посіви будуть високими. Якщо ж вона сидить ближче до землі, то ярові посіви будуть низькими, і на багатий врожай можна не розраховувати.
▪️Хто при співі солов'я сорочку скине, того блохи не покусають.
▪️Теплий день15 травня – буде небагатий урожай хліба.
▪️Якщо зацвіла черемха і солов'ї заспівали, то можна очікувати двотижневого похолодання.
▪️Вода пішла на спад, і солов'їні трелі чути – пора починати посів.