ЗАМОВИТИ ЕКСКУРСІЮ
Київська обл. м.Вишгород, вул. Шкільна 58.   



головна   /  НОВИНИ   /  Вишгородському історико-культурному заповіднику - 27 років /

Вишгородському історико-культурному заповіднику - 27 років


06.07.2021
Вишгородському історико-культурному заповіднику - 27 років!!!
Сьогодні, 6 липня, Вишгородський історико-культурний заповідник (ВІКЗ) відзначає 27 років з часу свого створення.
Перша спроба заснування такої установи була ще у 1934 році, і поштовхом стала робота Вишгородської археологічної експедиції Інституту матеріальної культури (1934—1937 рр.) у якій брав участь археолог і краєзнавець Теодозій Мовчанівський. За результатами роботи експедиції з 9 вересня 1935 року територія давнього Вишгорода офіційною постановою була оголошена заповідною, також сюди входив комплекс споруд Межигір'я. 16 липня 1935 року відбулася виробнича нарада з питань оголошення території городища заповідником. Однак після Другої Світової війни про заповідник просто забули.
І тільки коли Україна стала незалежною, вдалося вирішити питання створення заповідної зони, а отже, й активізації досліджень та популяризації історико-культурної спадщини Вишгорода у контексті історичних та культурних процесів. Адже Вишгород – древнє місто, перша згадка про який як «Вусеград – град Вользин» (Ольжин) у літописі датується 946 роком. У IX - XII століттях Вишгород був резиденцією правителів Русі-України, потужним промисловим центром і Північним форпостом Києва. Це місто з багатою історією, культурно-етнографічною спадщиною, унікальними ландшафтами, що збереглися з княжих часів. Історичний ареал Вишгорода має історичну і художню цінність, тож потребує дбайливого збереження, оскільки може бути порушений навіть незначним втручанням.
Згідно з Указом Президента України N379/94 6 липня 1994 року «Про створення історико-культурного заповідника у місті Вишгороді Київської області» було створено установу, яка опікується збереженням і дослідженням всіх цих пам’яток.
На виконання Указу Президента Кабінет міністрів 19 вересня 1994 р. видав Постанову N642 «Про історико-культурний заповідник у місті Вишгороді Київської області». Відповідно до цього документа, витрати заповідника фінансуються за рахунок і в межах коштів, передбачених у бюджеті Київщини на утримання культурно-освітніх закладів. Таким чином,обумовлене обласне підпорядкування ВІКЗ.
І водночас у постанові, разом з пізніше внесеними змінами, зазначається, що методичне керівництво роботою, пов'язаною з охороною, науковими дослідженнями, реставрацією і використанням пам'яток історії, культури та архітектури, що є на території заповідника, покладене на Міністерство культури, Міністерство розвитку громад та територій, Міністерство екології та природних ресурсів. Таким чином, ВІКЗ є заповідником державного значення. Нині здійснюється досить потужна комунікація і взаємодія заповідника з вищими органами державної влади України, а результати наукових розробок, археологічних робіт, дослідницьких експедицій, різноманітних історико-культурних проєктів мають не лише локальне, а й загальнодержавне значення. А за деякими позиціями – навіть міжнародне.
«Яскравим свідченням цього є низка досліджень різних років. Зокрема, саме у Вишгороді науковці знайшли єдиний у Східній Європі збережений гончарний горн ХІ століття. З’ясувалося, що саме Вишгород був першим паломницьким центром Русі, адже тут були поховані перші святі руської землі – Борис і Гліб. Під час дослідницької експедиції у межах Національного проєкту за підтримки УКФ «Бортництво Полісся: археологічна традиція у сучасному вимірі» було виявлено осередки бортництва – одного з перших ремесел, що існували на цій території понад тисячоліття тому – в Іванківській громаді нинішнього Вишгородського району. Перелік унікальних знахідок можна продовжувати, адже спектр досліджень ВІКЗ досить багатоплановий. Задіюємо різні джерела – архівні, краєзнавчі, археологічні тощо. Результати нашої наукової роботи презентуємо на виставках, конференціях, інших наукових форумах різних рівнів. У ВІКЗ також проводяться конференції навіть міжнародного рівня. Наші публікації вміщено у низці наукових видань. Маємо й своє – «Старожитності Вишгородщини». І постійно йдемо вперед. Зокрема, нині Вишгородська археологічна експедиція проводить розкопки на городищі літописного Вишгорода, і ми переконані, що вони будуть результативними. Також нині готуються до впровадження нові дослідницькі проєкти, які допоможуть отримати нові відомості про історію не лише Вишгородщини, а й інших регіонів України, тим більше, що новий формат Вишгородського району дає можливість досліджувати й культурну спадщину в Чорнобильській зоні, яка, як і Вишгород, є частиною Київського Полісся», - зауважує директор Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук Влада Литовченко.
Нині у складі Вишгородського державного історико-культурного заповідника діють такі структурні підрозділи: Відділ охорони пам'яток історії і культури, Відділ археології, Відділ фондів, Музей давньоруського гончарства, Історичний музей.
Окрім наукової роботи, співробітники ВІКЗ приділяють велику увагу й популяризаційній складовій. Експозиції музеїв постійно розширюються й оновлюються. Зокрема, нещодавно в Історичному музеї відкрилась оновлена виставка з елементами діджиталізації «Давній Вишгород». Кількість гостей до музеїв ВІКЗ постійно зростає. Окрім жителів Вишгородщини, приїжджають туристи й з інших регіонів України, а також зарубіжні гості. У Музеї давньоруського гончарства сформувалась своєрідна творча школа – майстер-класи, на яких відвідувачів у приємній атмосфері навчають азам давніх ремесел, і такі заняття знаходять позитивний відгук і приваблюють туристів.
Постійно поглиблюється і співпраця ВІКЗ з іншими історико-культурними установами Київщини і України, з органами влади різних рівнів, з науковими та архівними підрозділами.
Усе це надихає і дає підстави до переконання – Вишгородський історико-культурний заповідник до свого майбутнього 40-річчя підходить з вагомими напрацюваннями, і має неабиякі перспективи приємно здивувати цікавими результатами і науковий, і туристичний світ.