ЗАМОВИТИ ЕКСКУРСІЮ
Київська обл. м.Вишгород, вул. Шкільна 58.   



головна   /  НОВИНИ   /  Концепція проєкту етнографічної дослідницької експедиції «Чорнобиль: перервана традиція» /

Концепція проєкту етнографічної дослідницької експедиції «Чорнобиль: перервана традиція»


02.08.2021
Концепція проєкту етнографічної дослідницької експедиції «Чорнобиль: перервана традиція»
 
У 2021 році виповнилось 35 років з тієї дати, коли техногенна екологічно-гуманітарна катастрофа на Чорнобильній АЕС провела незриму риску у житті України, та й значної частини Європи, поділивши реалії на «до» і «після» радіаційного жахіття.
Президент України Володимир Зеленський зазначив, що територія, яка постраждала від Чорнобильської катастрофи, має стати територією відродження. «Наша мета сьогодні – трансформувати територію відчуження у територію відродження, закласти в історію Чорнобиля науково-просвітницький зміст, мотивувати людство, мотивувати світ розвивати все це тільки у позитивному контексті. Дійсно, наше завдання – зробити усе заради зміцнення надійності, зміцнення безпеки, уникнення та неповторення подібних катастроф у майбутньому», - заявив Володимир Зеленський.
У великому обсязі антропогенних, економічних, екологічних втрат в тіні залишилось те, що руйнується етнокультурний пласт – народні звичаї й традиції, повір’я, казки Чорнобильського ареалу Київського Полісся, притаманні цій місцевості архаїстично-побутові культурні реалії, автентичні особливості ремесел, народні ігри і забави, особливості народних святкувань тощо.
Велике значення мають і елементи матеріальної культури, зокрема, старовинні обрядові, побутові речі, які збереглися у носіїв регіональної етнічної культури. Через те, що природним чином руйнуються житла у сільській місцевості, звідки відселено людей, втрачаються й автентичні елементи традиційної для Чорнобильського ареалу сільської архітектури.
Те, що залишилось, вимагає невідкладних заходів з фіксації, дослідження, систематизації, оприлюднення для прийдешніх поколінь - як істориків, етнографів, краєзнавців, педагогів, бібліотекарів, так і широкого загалу зацікавлених осіб. Матеріали, зібрані під час попередніх етнографічних експедицій до Чорнобиля, які були зорганізовані в Україні (1990,1994, 2005-2006,2012 рр. і т.д.), опубліковані лише точково, в основному – звіти про проходження експедицій, однак самих зібраних етнографічних матеріалів оприлюднено небагато. Основну увагу учасники експедицій звертали на населені пункти Народицького, Овруцького районів Житомирщини, Іванківського та Поліського районів Київщини (до проведення адмінреформи).
Вишгородський історико-культурний заповідник поставив за мету провести етнографічну дослідницьку експедицію «Чорнобиль: перервана традиція» тому, що в процесі децентралізації Чорнобильська зона адміністративно увійшла до складу Вишгородського району. І, оскільки Заповідник знаходиться в адміністративному центрі району, та має два музеї, які користуються популярністю серед жителів та гостей міста і району, а також гостей і дослідників зі столиці, доцільно у наших музеях акумулювати, систематизувати і презентувати зібрані знахідки. Всі зібрані матеріали планується опрацювати і опублікувати, аби ними могли скористатись якомога більше людей – як дослідників, які зможуть використати зібраний матеріал для подальших вивчень, так і тих, хто цікавиться історією краю. Переважну частину матеріалів заплановано зібрати в аудіо-, фото-, відео форматах, та надати їх в опрацьованому вигляді історико-культурним, освітнім, архівним та іншим установам
Вишгородщини, Київщини, України.
Під час експедиції планується здійснити:
- збір етнографічного матеріалу;
- вивчення сучасного стану побутування традицій та інших елементів етноспадщини Чорнобильського ареалу;
- фіксування етнічної спадщини методами аудіо-, фото-, відеозйомки, запису на паперові носії;
- збір автентичних побутових матеріалів,систематизація зібраного матеріалу з метою подальших досліджень;
- оприлюднення у ЗМІ перебігу та результатів експедиції.
Під час етнографічної дослідницької експедиції «Чорнобиль: перервана традиція» планується звернути увагу на населені пункти, які знаходяться в зоні відчуження і їхніх жителів (т. зв. самоселів), оскільки все більше цих людей, іде від нас, а з ними втрачаються і ті безцінні дані, якими вони могли б поділитися. Так, у 2002 році у зоні відчуження було зафіксовано майже 300 «самоселів», а на квітень 2021 року – 99 (за даними Пенсійного фонду України). Окрім того, планується зібрати культурно-етнологічні матеріали Чорнобильського ареалу і в населених пунктах масового відселення жителів Чорнобильської зони, зокрема, у місті Славутич, де ще живуть носії етнографічного матеріалу.
 
Організатори етнографічної дослідницької експедиції «Чорнобиль: перервана традиція»: Вишгородська районна державна адміністрація; Вишгородський історико-культурний заповідник,Славутицька міська рада
Співорганізатори: Український центр культурних досліджень; Управління культури Київської обласної державної адміністрації, Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології НАН України; Державний архів Київської області, газета "Слово".