ЗАМОВИТИ ЕКСКУРСІЮ
Київська обл. м.Вишгород, вул. Шкільна 58.   



головна   /  НОВИНИ   /  У Вишгороді стартував археологічний сезон /

У Вишгороді стартував археологічний сезон


02.07.2021
У Вишгороді стартував археологічний сезон
2 липня у Вишгороді розпочався цьогорічний сезон розкопок, який є складовою археологічних досліджень території історичного Вишгорода. Їх проводить спільна археологічна експедиція Вишгородського історико-культурного заповідника та Інституту археології НАН України.
Місцем дослідження визначено ділянку на території церкви святих Бориса і Гліба. Настоятель храму отець Димитрій(Денисенко) люб’язно пішов назустріч науковцям і надав сприяння у проведенні розкопок. Сьогодні завідуючий відділом археології Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук Дмитро Бібіков,завідувач відділу охорони пам’яток ВІКЗ Алла Плотнікова та завідуючий Історичним музеєм ВІКЗ Дмитро Шевченко розпланували ділянку для розкопок. А завтра розпочнуться самі роботи, у яких візьмуть участь студенти історичного факультету Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка.
«Ще в кінці ХVІІІ століття Вишгород (на той час ще село) потрапив у зону уваги істориків і краєзнавців, серед яких – один з основоположників наукової історіографії та археології Києва Максим Берлинський, - зауважує директор Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук Влада Литовченко. – Пізніше почалися й розкопки. Найзначніші роботи у Вишгороді було проведено у 1934-1937 роках експедицією під керівництвом відомого ученого Федора Козубовського. Далі дослідження Вишгорода мали менш масштабний характер. То ж нині історичний Вишгород в археологічному плані вивчений лише приблизно на 10%. Сподіваємось, що цьогорічна експедиція увінчається хорошими результатами, адже кожна знахідка наших археологів – безцінна можливість для глибшого осягнення історії, культури, побуту, ремесел Вишгорода».
Цьогоріч площа, відведена для дослідження, здається невеличкою, однак саме у цій частині культурні нашарування можуть сягати двох метрів. А це – неабиякі підстави для того, щоб сподіватися на безцінні знахідки.
«Борисоглібська церква – одна з найкраще вивчених пам’яток княжої доби на території України, адже перші розкопки тут відбулися ще в 1820-х роках. Таким чином, інтерес до Борисоглібської церкви дав поштовх до вивчення Вишгорода. Після цього територія була предметом дослідження неодноразово. Однак дослідники звертати увагу насамперед на самі фундаменти споруди, а ось навколишня територія вивчена дещо гірше. Притому ми маємо всі підстави вважати, що саме неподалік від церкви знаходилась головна міська площа, церковне подвір’я, садиби заможних бояр та інші цікаві в археологічному плані об’єкти. Сподіваємось на плідний сезон» - оптимістично налаштований на справу Дмитро Бібіков,керівник Вишгородської археологічної експедиції 2021 р.,к.і.н.,провідний науковий співробітник Інституту археології НАН України.